Diyabetik Ayak Nedir ?

 

 

 

Diyabet hastaların dolaşım ve nörolojik yani sinir sisteminde deformasyon yaratmakta bu da ayakta problemlerin ortaya çıkmasına yol açmaktadır. Bu bazı hastalarda basıya bağlı gelişen problemler nedeniyle amputasyon riskinin oluşmasını engellemek amaçlı kişiye özel tabanlıklar büyük önem taşımaktadır.

Diyabetik tabanlık yanında diyabetik ayakkabı ve özel cihazlarda üretilebilmekte ve zaman zaman birlikte kullanım gerektirebilmektedir. Nesa Ortopedi olarak bünyemizde gerekli durumlarda hastalarımıza pedar testi uygulanarak hata oranı minimize edilmektedir.

 

Düz Taban (Pesplanus) Nedir ?

 

 

Düz Tabanlık (Pes Planus) ve İçe Basma: Ayağın fonskiyonel olrak doğru çalışabilmesi için yatay yaylanma hareketinin sağlanılabilmesi büyük oranda ayak iç yanında bulunan kavis oluşumu ile mümkün kılınmaktadır. Bu yapıyı destekleyen kaslarda yaşanılan sıkıntılar düz tabanlık olarak bilinen durumu oluşturmaktadır. Düz tabanlık kalıtsal nedenlerle kasın çalışmaması yanında kiloya bağlı ve sistemik rahatsızlıklara bağlı problemlerden ötürü de sıkıntı yaratabilmektedir.

 

Sıklıkla romatizma ve diyabete bağlı gelişen deformasyonlar görülmektedir. İç kavisin yeterli olmaması, zaman içinde azalması yürüme mesafesinin azalmasına, erken yorgunluğa, bacakta ve sıklıkla dizde ağrıya neden olmaktadır. Kavisin yeterli gelmemesinin tolerasyonu ayağın daha fazla içe dönmesine ve topuk açısında kaymanın gözlemlenmesine neden olmaktadır.

 

Zaman içinde bu basma kusuru ön ayakta parmaklarda deformasyonları beraberinde getirmektedir. Tabanlık ayağın doğru fonksiyonel yapıda çalışmasına olanak tanımaktadır ancak etkisi kalıcı değildir. Tabanlık kullanımı ile doğru basılabilmekte ancak tedavisi mümkün olmamaktadır

 

Topuk Dikeni (Faciit Planter) Nedir ?

 

 

 

Topuk altında, ayak altı tendonlarının (planter) kemiğe yapışma bölgesinde bu tendonların aşırı gerilme nedeniyle iltihaplanıp (faciit planter) zamanla bu iltihabın kireçlenerek diken ya da kuş gagası şeklinde bir kemik büyümesi yaratan hastalıktır.

 

Ayak tendonlarındaki (aşil tendonu ve planter tendonlar) aşırı gerilme-çekme hasta ayağındaki statik patolojiler nedeniyle (pes planus ,pes cavus, hallux valgus, valgus medio tarsien, ayakta denge bozukluğu) olabileceği gibi, mekanik patolojiler de (ayak sağlığına uygun olmayan ayakkabı giyimi, düz tabanlı ayakkabı vb…) topuk dikenine zemin hazırlarlar.

 

Klinik bulgulara göre, topuk dikeni hastaları, genellikle, yataktan ilk çıktıklarında attıkları ilk adımlar sırasında ağrı duyarlar, daha sonra kasların ısınması nedeniyle bu ağrılar azalabilir. Hastalar uzun süre oturduktan sonra ayağa kalktıkları takdirde de ağrıları tekrar ortaya çıkar. Gerekli tedavi uygulanmadığı takdirde topuk dikeni, hastanın topuğuna basmasını engelleyip yürüme sorunları yaratacağından diğer patolojilere de (lombalji, bel agrıları vb… ) sebep olabilir.

 

Bio-mekanik nedenli bir hastalık olması nedeniyle sadece ilaç tedavisi uygulandığı durumlarda hasta geçici bir rahatlık hissedebilir ama hasta ayağındaki statik bozukluk tedavi edilemediği için ağrılar bir süre sonra geri gelir. Kalıcı bir tedavi için hastanın ayak ölçülerine göre yapılmış kişiye özel topuk dikeni tabanlığı kullanılmalıdır.

 

Yüksek Kavis (Pescavus) Nedir ?

 

 

Belli yapıların olması gerekenden daha gergin (aşil tendonu gibi) olması ayak tabanında ki kavisin normalin üstünde yapılanmasına neden olmaktadır. Fonskiyonel olarak doğru çalışamaması ve temas yüzeyinin azalması ayağın dışa basmasına yol açmaktadır.

 

Zaman içinde basıdan ötürü tabanda nasırlaşmalar ve ön ayakta deformite yaratabilmektedir. Tabanlık sayesinde yükün yeniden dağılımının planlanması kişilerin aktivitelerinin ve konforunun artmasına,ve nasırlarda azalmaya neden olacaktır.

 

Diğer Ayak Rahatsızlıkları

 

 

Ayak vucutun dörtte birinde bulunan kemiği dar bir alanda bulundurması, yere yakınlığı sebebi ile aldığı tepki kuvveti ve taşıdığı yük nedeniyle çokça problemle karşılasılan bir yerdir. Bu noktada sıkıntının tespitinin doğru yapılması ve tedavide kişiye özel yapılmış tabanlığın doğru tasarlanılması çok önemlidir.

 

Doğru malzeme ve teknikle üretilen tabanlıklar sıklıkla aşşağıda ki problemlerin tedavisinde kullanılmaktadır.

 

  • Halluks Valgus,Halluks Rigidus,Morton Neuroması (Ön ayakta sinir sıkışması),Aşil Tendiniti,Stres Kırığı,Ayak Burkulması,Nasır Oluşumu,Tibial Tendon Yetmezliği,Kıkırdak Sorunları

 

7/24 Buradan Ulaşabilirsiniz